onsdag 5 september 2012

Blindprov.

Så där ja, då han man bara börja jobba en dag så fick man ett spännande blindprov från chefen.


Blindprov från Leif

Bärnstensfärgad, gyllene färg.

D: 21, Tydligt fruktig doft, med apelsin och citrusskal, vanilj, söt maltig doft med lite lätt torv och ett uns av rök. Något vinös känsla och lite druvig ton kommer fram efter en stund i glaset.

S: 19, Söt och len smak med frukt, lite örter och lätt kryddig, med en skön maltkropp. Apelsin och zest i kombination med något knäckigare ton och lite sälta.

E-S: 22, Sötman fortsätter och övergår i lite mer sträva och torra ektoner, och lite torv tillsammans med lätt citrus och lite kaffebeska på sluttampen. Kanske lite kakao som snuddar gommen och russin?

B/H: 21, Trevlig whisky med fruktigt inslag och en riktigt komplex eftersmak med flera lager av smaker.

Tot: 83p

Jag är inne på en Highland Park eller Scapa, känns ganska mycket som en Ö-whisky, och då med tanke på sältan och torven i fin balans med varandra kanske med en Portvins finish?

Jag går på en annan Ö-whisky Arran Port Cask Finish.

Passar även på när jag har ångan uppe och prova Freddes Benromach Peat Smoke.



Benromach Peat Smoke 35ppm 46% (nr 86415) 585kr

D: 19, Torvrökt doft, lite torr. Örter, och lite vanilj, lätt citruston

S: 20 Betydligt mer rök i smaken, ganska torr dock, med lite eldigt kryddig smak tillsammans med viss vanilj och citron.

E-S: 21, Fortsätter med ganska torr och kryddig karaktär tillsammans med rök som hänger i och torv. Något nötig och lite sälta med salmiak. Händer inte så mycket innan den försvinner.

B/H: 20,Ganska blek rökig whisky utan större komplexitet i smakerna. Men vill man ha en ung lite rivig rökwhisky som inte är från Islay så är denna ett bra alternativ.

Tot: 80p

Tack Fredde för provet, men jag tror bestämt att denna whisky inte är något för mig. Lite för tunn och för lite smaker för mig. men det var kul att prova den igen i en annan batch.

//Markus

3 kommentarer:

  1. Håller med dig angående Peat Smoken... lite väl tunn och okomplex. Dessutom kan man ju få betydligt bättre rökare för de stålarna.

    På tal om Arran så har de ju nyss släppt en begränsad och lite intressant specialare, The Devil's Punch Bowl (6,660 btl) och som tydligen ska dra åt sherry-hållet.

    Har nu också luktat lite närmare på vår kommande SoW-sample... Och det bådar gott, vill jag säga och det ska verkligen bli kul att få testa den! :)

    SvaraRadera
  2. Låter verkligen intressant med The Devil's Punch Bowl. Har du koll på något pris på den?

    //Markus

    SvaraRadera
  3. Har sett den för €75 = 636 kr för en full flaska hos min "samples-dealer"... (dock inga samples tillgängliga på denna ännu) Sen tillkommer det ju lite frakt med, tyvärr.


    http://www.whiskymarketplace.co.uk/ har ju även en trevlig prissökningstjänst för whisky som kan rekommenderas...
    /Fredde

    SvaraRadera