fredag 8 mars 2013

Glenmorangie X 2

Har bytt lite prover med en bloggläsare "Lasse" som jag inte kunde slita mig från att prova direkt.
De första ut är två prover av Glenmorangie och jag provar dessa två mot varandra.


Glenmorangie The Quinta Ruban Port Cask Extra Matured (nr 84916) 46% 529kr

D: 21, Väldigt söt, fruktig, lätt knäckig ton med smörkola och lite sherrykaraktär, samtidigt som den har en lite vinös underton med nötter och lite ljung och honung med kanel.

S: 20, Lätt maltig smak med lite krydda, kanel, och smak av smörkola, knäck, honung och lätt mörka bär och fruktskal.

E-S: 20, En varm lätt kryddig ton av kanel sköljer genom munnen för att övergå i lite torrare ektoner, tillsammans med kakao och apelsin, lite kort dock.

B/H: 21, En välbalanserad whisky som är jämn och fin, väldigt söt och smörig med visa ektoner på slutet. Saknar dock lite mer edge och komplexitet. Men det är helt klart en bra whisky.
   

Tot: 82p


Glenmorangie PX Sonnalta 46% (Ej i systembolagets sortiment)


D: 21, Trevlig och balanserad sherrykaraktär med lätt rostade nötter, bränt socker, lite mörk kolaton, honung, apelsin och mörka frukter. Något dov i doften.

S: 20, Söt och len smak med mörka söta frukter, som dadlar och körsbär, lite lätt kryddig ekton och lätt torr. Även smak av kanderad apelsin och kola.

E-S: 21, Är ganska len i eftersmaken med lätt örtig ton, lite nötig med viss sherrysmak, något torr och fruktig med mörkt socker och bränt smör tillsammans med lite lite kakaoton.

B/H: 21, Fint balanserad, med en lättare sherryton, apelsin och kola med nötter som dominerar i en jämn kombination. Dock blir den lite platt och men med viss komplexitet i sin helhet. Påminner endel om en sherrylagrad rom.

Tot: 83p

Kontentan är att mina smaklökar gillar PX Sonnalta något bättre än den andra. Detta för att den har lite mer komplexitet och sherrykaraktären som jag är svag för. Den flörtar en hel del med en bättre sherrylagrad rom.

Men båda är väldigt jämna och fint balanserade och känns som två bra vardagswhisky.

Tack Lasse för två trevliga prov.
Ska försöka och prova de andra två inom kort :)

Trevlig Fredag på er!

//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar