måndag 4 mars 2013

Nyheter provade från i fredags

Så blev det dags att recensera lite nyheter som släpptes i fredags.
Det märks tydligt att Öl är på modet nu och speciellt IPA och APA, men även porter och stout samt ale i allmänhet.

Det är fantastiskt roligt tycker jag och det sporrar förhoppningsvis fler bryggerier att göra genuint goda hantverk och inte bara "bulk" öl.

Nackdelen är att systembolagen i vårt närområde Örebro/Karlstad verkar inte hänga med riktigt eller så får de bara kvoterat en liten del av de spännande ölen. För oftare och oftare under de släpp som varit 2012 och 2013 så tar de ölen slut extremt fort och är du inte med kl:10,00 dagen de släpps är risken stor att du inte får tag i en enda. Skulle du vara på plats i tex Örebro på Kungsgatan är det som djungelns lag med armbågar fram till de åtråvärda ölen... hysteriskt.

Men all framgång har väll en baksida... och om den baksidan är att Systembet lär sig något på det så blir det ju positivt i slutändan.

Nåväl här kommer recensionerna:


Dale's Pale Ale (nr 1502) 355ml 6,5% 23,90kr

Blank bärnstensfärgad med tjockt kompakt skum som är satt i glaset.

Nyanserad doft med humle och frukt. Lätt sötma med aprikos och passionsfrukt med fläder och lätt söt maltig doft. Här finns också inslag av en lätt gräsig ton och ett uns av trähållet, samtidigt som en knäckig malt sköljer genom nosen.

Smaken är lätt maltig med lätt rostade inslag med viss nötighet och frukt som apelsin, aprikos, passion och söt knäckig malt.

Eftersmaken är först ganska sötfruktig som övergår i något mer beska toner, men inte alls med någon större kraft utan välbalanserad. Ganska robust eftersmak som håller i sig länge och en viss knäckighet infinner sig mellan de beskare grapetonerna.

En bra öl och och god APA. Inte så exceptionell men helt klart god. Bra balanserad och bra kombination med söt och robust malt och med relativt mycket humle men inte överdrivet.
En trevlig "inkörsöl" för de som är nyfikna på mer humle i öl och APA.

7p av 10p = God


Epic Armageddon IPA (nr 1523) 330ml 6,7% 22,90kr

Blank bärnstensfärgad med luftigt stort klibbigt skum.

Fräsch och distinkt humledoft, med tydlig citrus och grape, enträ, lite gräs och tropiska frukter, passionsfrukt och örter.

Smaken är tydligt fruktig med aprikos och passionsfrukt men också med citrus och grape som ger en härlig beska som tar tag i munnen direkt. Men här bjuds man också på en liten ton av söt malt och en gräddig kolasmak.

Eftersmaken är fortsatt skönt besk med tydlig grape och inslag av frukt och gräs tillsammans med en skön söt maltbotten av något knäckiga och smöriga toner.

Åhh... denna är helt klart ett kärt återseende.
Har längtat efter denna några år sedan den senast såldes på Systembolaget. Tydlig Cascade och Simcoe humle med massor av grape och citrus.
Riktigt fräsch öl med en smörig och söt maltbotten.

Helt klart en 8p av 10p = Mycket god


//Markus

3 kommentarer:

  1. Har sagt det förut och säger det igen! :) det vore rätt fräckt om SB några gånger om året kunde köra med "omvänd kvotering" dvs. att alla mindre butiker fick några av de större stora och heta nyheterna...

    Det skulle säkert kunna dra lite folk till dessa mindre orter där dessa butiker är lokaliserade och stärka deras ställning.

    Det är ju inte direkt så att man i dagsläget går dit och fönstershoppar lite och hoppas på att få se några överraskningar som inbjuder till spontanköp, om man säger så.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra sagt Fredde!

    Jag instämmer till 100%!

    SvaraRadera
  3. Jasså, bara till 100%... Jaja, allt över 46% CS är helt OK för min del, hehe! ;))

    Tror nog även att försäljningen över internet och SB´s online-butikssystem skulle kunna utvecklas en hel del och bli ännu bättre, med mer utförlig information, ännu bättre smaknoteringar, prisjämförelser osv. osv. Kanske till och med möjlighet att kunna beställa hem samples-prov av vissa sorter, som man ju kan från en hel drös med utländska sidor. Dessutom kanske några fler jobb skulle kunna skapas...

    SvaraRadera