fredag 3 maj 2013

Whiskyresan 2013 (del 2)

Efter besöket på Grythyttan Whisky gav vi oss av på eftermiddagen mot Nora och Bergslagens Destilleri.

Första intrycket känns väldigt proffsigt med stor vit stenbyggnad, stor nyanlagd grusgård i en rustik gammaldags industrimiljö.


Vi kom en timme tidigare mot utsatt tid och tog oss in i den nybyggda baren för att dricka en öl och ta någon whisky bland väldigt många.

Sedan visades vi upp på övervåningen till helt fräscha nya lokaler i ett eget rum med ekbord och whiskyn som skulle provas var upphälld med underlägg och riktiga provarglas.

Whiskyn som provade var alla från SMWS:


1. SMWS 75.56 "Liquid velver" 11yo 60,1% Refill Hogshead Ex Bourbon (Mortlach)

D: 21, Tydligt fruktig med vanilj, ljung, honung, lite gräs och fläder. Med vatten kommer citrus, och en skön sommrig blommig doft fram. +2

S: 20, Söt, fruktig med päron och vanlig, men även lite rosblad och ljung, med lätt citrus ton

E-S: 21, Skön eftersmak med samma inslag som i smaken, dock lite örter och sälta med kakao som till kommer med lite vatten +1

B/H: 21, Välbalanserad och ordentligt fruktig, lite kryddig utan vatten men blir fint nyanserad med då den blir väldigt fräsch och sommrig med sköna fruktiga och blommiga inslag. +2

Tot: 83p (88p)

2. SMWS 73.47 "A land of sweet and spicy fragrance" 12yo 57,8% Refill Barrel Ex Bourbon (Aultmore)

D: 19, Tydliga ektoner med träig karaktär, lite rå malt med jäst. Men här finns också toner av citrus, äpple och en lite syrlig omogen karaktär.

S: 19, Lätt rökt smak, med lite kola, örter, bränt socker och citrus.

E-S: 19, Torvig eftersmak med torrhet och kryddiga ektoner, lite honung och lätt citrus med krydda. Blir lite eldig och stark.

B/H: 19, Ganska komplex whisky som jag har svårt att få grepp om, väldigt karaktäristisk med tydligt kryddig smak.

Tot: 76p

3. SMWS 106.17 "Lovely sweet toffee surprice" 27yo 53% Refill Hogshead Ex Bourbon (Cardu)


D: 23, Tung ekfats doft med äpple, mandlar, lite brända toner av frukt och socker, toffe och kola, och lite mocka och läder.

S: 21, Nötig smak med mandel, söt kola och lite krydda med bränt socker och skirat smör.

E-S: 22, Bränd mörk kola, läder, kakao, kolat ekträ, toffe i flera lager som växlar fram och tillbaka.

B/H: 22, Bra balanserad whisky med skön komplexitet i flera lager, det händer något nytt varje gång man doftar eller smakar.

Tot: 88p

4. SMWS 127.28 "Modroc and failed barbeque" 9yo 65% Refill Barrel Ex Bourbon (Port Charlotte)

D: 22, Tydligt rökig med torv, lite tång, rökt fisk, charkuterier, lite jord och lätt fruktighet och lite vanilj.

S: 21, Tydligt rökig med kryddiga inslag och med toffe och lime.

E-S: 23, Lång eftersmak med viss komplexitet, kryddig  med viss lakritston, choklad, tobak. Lite läder och söta toner av bränt socker, rostad mandel och kakaobönor.

B/H: 21, Kraftfull whisky med tydlig Islaykaraktär, betydande rök och skön sötma.

Tot: 87p




5. SMWS 29.121 "Seafood party on the beach" 20yo 55,1% Refill Butt Ex Sherry (Laphroaig)
D: 22, Sherrykaraktär med jord, krossade körsbär, mörka frukter, rökig, rostade nötter.

S: 21, Kryddig, med mörka mosa frukter, björnbär, plommon, ektoner med citrus och lite sälta.

E-S: 22, Ektoner med kanel, peppar, lite citrus tillsammans med lätt rökig ton av aska och tobak.

B/H: 22, Fint balanserad med komplexitet, lite mer rök utväxlas med vatten i i både smak och doft.

Tot: 87p


Efter provningen visades vi runt i de nyrenoverade men ännu tomma lokalerna som hela processen ska äga rum i. Dessvärre har ju som ni säkert känner till Bergslagens Destilleri haft lite bekymmer med ekonomin men kommer de väl igång så kommer det med största sannolikhet ordna sig tror jag.


De kommer ha separata provningsrum och ett stort rymligt visitorcenter med souvenirförsäljning och en del där besökarna kan äta sin mat enskillt från övriga gäster. Väldigt snyggt och genomtänkt om än mer storslaget och dyrt mot Grythyttan Whisky.

Sammanfattar man resan som sin helhet var den väldigt, väldigt bra!
Otroligt trevlig att se två olika destillerier och bli väldigt väl mottagna på båda ställena.

Grythyttan har en produktion och en produkt men saknar professionaliteten att servera och prova whisky för en konnässör.

Bergslagen har ingen färdig produkt och ingen produktion men har SMWS och en stor vision och en enorm professionalitet, och gör allt med klass vilket passar en kräsen whiskynörd som mig.

De har sina för och nackdelar båda två, men bäst intryck gjorde nog Bergslagens på mig.

Helt klart värt att besöka båda om du inte redan gjort det, och har du gjort det? Gör det igen... det kommer jag göra!

//Markus

1 kommentar:

  1. Härlig sammanfattning Markus! (och vilken trevlig whisky!) Önskar Bergslagens Destilleri lycka till och hoppas verkligen att de får snurr på hjulen...

    SvaraRadera