torsdag 13 mars 2014

Exklusiv provning på Red Brick.

För några veckor sedan var jag på en exklusive provning på Red Brick i Karlskoga.
Det var tema: "Alla heter Glen och är minst 25 år"

Det var ju något som jag absolut inte fick missa, vilket jag heller inte gjorde.

Glenfarclas 25 Years (nr 85567) 43% 995kr

D: 23, Söt, lätt kola, mörk frukt, söt rostad malt, sherrytoner, russin och smörkola. Med vatten kommer även vanilj, fikon och en lätt syra fram med lite ektoner.

S: 23, Stor, mjuk och len smak med ektoner, fikon, sherryton, med lite kola, och kakao.

E-S: 23, Lätt bränd ton av kakao, rostade nötter, söt sherry och mörka mosade frukter, efter en stund kommer nästa lager med torkade frukter, lite syra, och friskhet, även dadlar och ektoner och lite mörk sirap.

B/H: 23, Väldigt välbalanserad med skön komplexitet och i flera lager i både doft och smak. Tål att vattnas och lyfter sig lite i doft och eftersmak. +2p

Tot: 92p (94p med vatten)



Glen Keith Keen Light 30 Years 1978-2008 (nr 86507) 46% 1841kr

 D: 22, Vanilj, ektoner, lätt rökt malt, med smör, lätt citrus och fudge är det första som slår mig, sedan kommer även lite mandel, och bränt socker fram. Med vatten lyfter sig en tydlig doft av apelsin och farin socker, och efter ytterligare en stund kommer det en tydlig doft av "ögon kakao" anis och lite blött trä.

S: 21, Smaken är är lätt kryddig och syrlig med citrus/chili. Lite sträva ektoner, men även inslag av ljung, honung och skriat smör.

E-S: 22, Här blir smaken lite torr med sträva ektoner som blandas med kakao, krossade kaffebönor, lätt sälta med bittermandel och den håller i sig länge.

B/H: 23, Ok balans men med bra komplexitet och lyfter sig väldigt mycket i doft med både tid och vatten. Blir dock lite kryddig och sträv i smaken. Men får ändå +2 med vatten.

Tot: 88p (90p med vatten)


Glenglassaugh 26 Years (nr 86436) 46% 1820kr
 
D: 24, Tung sherrydoft, mörka frukter, dadlar, körsbär, örtig och blommig, men också komplex med bränt socker, nötter, kola, vörtbröd, mörk rostad malt och smör. Händer något varje gång man stoppar näsan mot glaset.

S: 22, Mjuk och söt, len smak med mörk farin, nötter, mörk frukt, dadlar, fikon, lite sirap och kola. Hänger även men en frisk mentol smak i bakgrunden.

E-S: 23, Lång och ståtlig eftersmak, med lite torra ektoner, smörig med sirap, mörk kola, bitter mandel, lite kakao och kaffe, samt lättare fruktigt inslag av dadlar och körsbär.

B/H: 24, Otroligt välbalanserad och jämn, flera lager i både doft och smak, bör inte vattnas dödar lite av komplexiteten i doften.

Tot: 93p


Glen Spey Whiskyforum No#4 31 Years Refill sherry Single cask 1981-2012 (nr 85326) 50,1% 1191kr

D: 22, Mycketfruktig doft med ananas, apelsin och citrus. Lite frän alkohol och krydda, men även päron, lite vanilj och arrak, samt lätt anis ektoner och malt.

S: 21, Lite kryddig stark smak, värmande, med toner av kola, malt, arrak och marsipan.

E-S: 22, Kryddig, chili, något trovig med rostad malt och nötter, lite sträva ektoner och torr.
Efter en stund kommer dova rostade toner av kakao och kaffe.

B/H: Komplex och lite stark, ganska "satt" whisky som blir eldig och kryddig, med inslag av söta smaker. Öppnar upp och nyanserar sig något med vatten och doften vaknar till ordentligt +2p

Tot: 87p (89p med vatten)



Glen Grant Cask Strength 35 Years 1973-2008 Single cask (Harris Whisky) (nr 86658) 57,5% 1798kr
 
D: 23, Stor doft med stor sherrykaraktär, fruktig med fikon, russin även druvor och blommigt inslag.
Skön komplexitet, med flera lager dofter. Här finns även musscovado socker, kanderad apelsin, honung, mörk sirap, skirat smör, rostade malt toner, mandlar och nötter.

S: 23, Stor varm smak, lätt kryddig, bränt socker, apelsin, dadlar, russin, kakao och rostade nötter och kaffe.

E-S: 23, Tydligt rostade toner av kaffe, kakao och nötter i första läget, sedan växlar den över till lite torrare ektoner, och krossade körsbärskärnor, lätt rökt malt, för att sedan avsluta med en lätt syrlig ton av svartvinbär och gröna blad.

B/H: 24, Stor och komplex med kraft och karaktär, ganska "satt" och tillknäppt till en början men vaknar till liv efter lite värmning, tid och även någon droppe vatten. +2p

Tot: 93p (95p med vatten)

Återigen ett stort tack till Johan på red Brick och till Samuel för en väl genomförd provning med riktigt bra whiskys.

 

//Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar